luni, 26 decembrie 2016

Hamburg, un Craciun de poveste

Ne-am obisnuit ca Sarbatorile de Craciun sa fie invaluite in lumina si culoare, iar orasele sa fie impodobite asa incat atmosfera Craciunului sa fie peste tot. Luminile din Bucuresti s-au aprins ca de obicei, in special, pe bd Magheru, iar targul de Craciun a fost organizat doar intr-un singur loc. Chiar si asa, mi-e greu sa spun daca Bucurestiul a fost cuprins de acea vraja a Craciunului. Nici macar vremea nu a tinut cu noi, iar zapada nu s-a aratat nicicum in zilele acestea.
Asa ca am avut curiozitatea de a vedea care este atmosfera de Craciun in alta parte si am ales Hamburg. De la inceput ne-a fascinat multitudinea de lumini cu care orasul a fost impodobit, forfota din numeroasele targuri de Craciun amenajate in toate pietele sau piatetele, magazinele special pregatite pentru aceasta perioada. Am avut impresia ca suntem nu in Hamburg ci intr-unul din orasele lui Mos Craciun. Seara, paradele in onoarea lui Mos Craciun, au blocat centrul orasului, iar oamenii au fost cu adevarat fericiti sa simta atmosfera magica. Cum nimeni nu a fost suparat sau crizat ca arterele principale ale orasului au fost blocate pentru parada mirarea mea a fost si mai mare, gandidu-ma ca in Bucuresti doamna Primar a fost deranjata de inchiderea unor bulevarde pe vremea cand doar cuteza la fotoliul de Primar General. 

Revenind la Hamburg, in targurile de Craciun atmosfera era completata si de bauturi calde specifice, cum ar fi punch-ul cu sau fara alcool, vinul fiert simplu sau imbunatatit cu o gura de rom, amaretto sau Jagermeister, toate servite in niste mini halbe de sticla, foarte apetisante. Puteai sa te plimbi linistit prin tot targul de Craciun cu bautura calda in mana, sa admiri casutele de turta dulce sau obiecte din lemn lucrate manual si sa lasi cana la iesirea din targ. Nemtii au inteles ca pentru turisti , placerea de a degusta din bautura calda este mai mare atunci cand este servita intr-o cana care sa te atraga si sa te inspire.
Dar cum toate povestile au si personaje negative, din pacate, i-am gasit in multimea de cersetori adunati in targuri si pe langa marile magazine si care, in majoritate, erau romani. Am apucat sa vorbim cu o parte din ei si ne spuneau ca le este foarte greu pentru ca nu cunosc limba si nu pot fi nicaieri angajati. 
Plecam din targ cu un gust deja amar cand ne atrage atentia un afis pe un stalp. Afisul era scris in germana si in limba romana (fara nici un fel de greseala)! Se cauta o persoana care era suspecta de omor si se presupunea ca ar fi de origine romana. 

Sarbatoarea Craciunului e pusa in umbra, acum, de sentimentul trist ca, desi au trecut atatia ani, inca ne facem de ras! Si acasa si afara!
Insa, pastrandu-ne optimismul, speram ca anul viitor ne va aduce mai multa intelegere si intelepciune tuturor!

Craciun fericit! ...cat a mai ramas din el! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu